#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Nejčastější projevy alergií během dětského i dospělého věku

Nejčastější projevy alergií během dětského i dospělého věku

15. 8. 2023 Příznaky alergie

Alergická onemocnění jsou známa již od starověku. Mnoho nových poznatků pak alergologii přineslo 20. století – vědci postupně poodhalili podstatu alergických dějů, posunula se i diagnostika a následná terapie. Tento trend pokračuje i nadále. 21. století je však i stoletím růstu počtu osob trpících alergií. Dalo by se říct, že alergická onemocnění nabývají na rozměru pandemie. Dle statistik se téměř 1/3 populace potýká s nějakým projevem této nemoci.

Alergie rozhodně není jen banálním onemocněním. Může zahrnovat i život ohrožující stavy v podobě anafylaktické reakce. Projevy nemoci se mohou objevit na kůži, při dýchání či v zažívacím systému. S chronicitou onemocnění se zvyšuje jeho negativní dopad na lidskou psychiku. Výjimkou není sociální izolace či deprese.

Klinické příznaky alergických nemocí mohou být velmi pestré, jejich charakter má spojitost i s věkem. Zatímco u nejmenších dětí je typický atopický ekzém, v dospívání a dospělosti je nejčastějším projevem alergického onemocnění alergická rýma.

Typické příznaky alergií u dětí

Alergická onemocnění dětského věku vznikají nejčastěji na podkladě potravinových alergenů. Charakteristickým projevem je pak tzv. atopický ekzém neboli atopická dermatitida. Jak název napovídá, jedná se o postižení kůže. Objevují se růžová šupící se ložiska.

Pro kojenecké období je typická jejich lokalizace v oblasti tváří, čela a vlasů. Dále bývá často postiženo okolí uší a krk. Typická je kolísavost obtíží s náhlými vzplanutími. Nejčastěji se jedná o následek potravinové alergie. V období postupného zavádění potravin do jídelníčku dítěte se tak může objevit prakticky kdykoli. Zhoršení může nastat i v období po očkování či například při prořezávání zubů. V důsledků svědění dítě nespí, je neklidné a pláče. S alergií na potraviny jsou spojeny i možné zažívací obtíže v podobě zvracení, průjmů či přítomnosti krve ve stolici.

V tzv. dětském období (po druhém roce života) je pro alergie stále typické postižení kůže, mění se však jeho lokalizace. Výsev ekzému se objevuje v oblasti loketních a podkolenních jamek. Suchá šupící se ložiska zasahují i oblasti prstů a zápěstí. Postižena bývá velmi často i kůže krku a šíje. Dobrou zprávou je, že v tomto období se více než tři čtvrtiny dětí zhojí.

Pro období dospívání a dospělosti (po 12. roce života), přetrvávají-li kožní problémy, jsou typické ekzémy v oblasti rukou, prstů a plosek a dále například oblasti okolo očí. Dominujícím příznakem je zhrubění kůže. Projevy bývají mírnější.

Typické příznaky alergií u dospělých

U dospělých jedinců převažují alergická onemocnění na podkladě respiračních alergenů. Mohou přetrvávat z dětství. Výjimkou nejsou ale ani zcela nově se objevující obtíže. Alergen pak vyvolává onemocnění nazývané alergické astma či alergická rýma.

V kojeneckém a batolecím věku se alergické astma projevuje zejména častějšími respiračními infekty. Až v období předškolního a školního věku jsou přítomny typické příznaky. Mezi ně patří zejména pocity dušnosti a ztíženého dýchání. Objevuje se hvízdání, sípání ve výdechu.

Mezi další doprovodné příznaky patří suchý dráždivý kašel. Až u 60 % jedinců se astma projeví již před pátým rokem života. Zároveň je přítomnost atopie – atopické dermatitidy – rizikovým faktorem. Až ve 40–60 % případů předchází rozvoji astmatu.

Alergická rýma se projevuje zejména pocitem ucpaného nosu. Dochází ke zvýšené sekreci hlenu (řídká hypersekrece = pacienty často označovaná jako tzv. vodnatá rýma) s pocitem svědění v nose. S tím se pojí častější kýchání. Výjimkou nebývají ani bolesti hlavy a poruchy čichu a celkově snížená fyzická i psychická výkonnost. Často bývá podrážděna i sliznice očních spojivek, projevující se slzením, pocitem písku v očích nebo pálením.

Mezi respirační alergeny patří zejména pyly, na druhém místě pak roztoči. Z toho důvodu je pro tato onemocnění typická sezónnost výskytu. V některých případech však může být rýma i projevem alergie na potraviny, latex a další.

(vrjo)

Zdroje a použitá literatura: 

ŠEBKOVÁ, Alena a Zdeněk ZÍMA. Praktické dětské lékařství. Praha: Grada Publishing, 2020. ISBN 978-80-271-1200-5.

https://www.nzip.cz/clanek/353-alergie-u-deti

https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2016/05/07.pdf

https://www.wikiskripta.eu/w/Atopický_ekzém

Aktuální pylový zpravodaj

13. 5. 2024 - 19. 5. 2024

Dominantní alergeny

Shrnutí předchozího období
V průběhu uplynulého týdne se v ovzduší objevovalo středně velké až velké množství pylových alerg...
Přečíst více
Předpověd na další období
Pro nejbližší období neočekáváme žádnou významnou změnu v druhovém zastoupení pylových alergenů a...
Přečíst více

Právě aktivní alergeny

Název Latinsky
Dub (QUERCUS L.)
Jitrocel (PLANTAGO L.)
Šťovík (RUMEX L. s.l.)

Podobné články

Léky, které zmírní příznaky vaší alergie

Zodac tablety

Trápí vás akutní projevy sezónní nebo celoroční alergické rýmy? Potýkáte se dlouhodobě s nepříjemnou svědivou vyrážkou?

Účinným pomocníkem na zmírnění projevů alergie jsou kapky a tablety Zodac. Tyto léky přináší úlevu v případech, kdy se nemůžeme vyhnout kontaktu s alergenem (pyly stromů, trav a plevelů, roztoči a další). Přípravky Zodac patří do tzv. druhé generace antihistaminik. Případné nežádoucí účinky – ospalost, únava, závrať a bolesti hlavy – bývají mírné. Kapky jsou určené pro dospělé i děti od dvou let, tablety pak pro dospělou populaci a děti od šesti let věku.

Zodac kapky

Trápí vás akutní projevy sezónní nebo celoroční alergické rýmy? Potýkáte se dlouhodobě s nepříjemnou svědivou vyrážkou?

Účinným pomocníkem na zmírnění projevů alergie jsou kapky a tablety Zodac. Tyto léky přináší úlevu v případech, kdy se nemůžeme vyhnout kontaktu s alergenem (pyly stromů, trav a plevelů, roztoči a další). Přípravky Zodac patří do tzv. druhé generace antihistaminik. Případné nežádoucí účinky – ospalost, únava, závrať a bolesti hlavy – bývají mírné. Kapky jsou určené pro dospělé i děti od dvou let, tablety pak pro dospělou populaci a děti od šesti let věku.

Nestibil

Léčivý přípravek Nestibil je určený k léčbě příznaků alergické rýmy a kopřivky neboli svědivé kožní vyrážky.

Nestibil patří mezi nesedativní antihistaminika, tedy protialergické léky bez tlumících nežádoucích účinků ovlivňujících běžné denní činnosti. Účinek léku se projeví rychle po jeho podání a trvá po dobu 24 hodin.

Zenaro

Léčivý přípravek Zenaro je určený alergikům, kteří se potýkají se silnými projevy alergické rýmy anebo kopřivky (otok kůže se zarudnutím a pálením).

Léky ze skupiny tzv. druhé generace antihistaminik poskytují. V případech přetrvávajících obtíží lze tablety Zenaro užívat i dlouhodobě, a to po dobu kontaktu s alergeny (pyly trav, roztoči a další). Tablety jsou určené pro dospělé a děti od šesti let věku.