#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Nový přípravek k léčbě alergické rýmy? Aneb nejsou kortikoidy jako kortikoidy

Nový přípravek k léčbě alergické rýmy? Aneb nejsou kortikoidy jako kortikoidy

15. 5. 2024 Léčba alergie

Někteří lidé se zuby nehty vyhýbají léčbě kortikoidy neboli kortikosteroidy. Je to z důvodu obav, jež jsou v řadě případů spojené s nejrůznějšími mýty. Negativní konotace vycházejí také ze slovní podobnosti s anabolickými steroidy. Co jsou vlastně kortikoidy a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Co jsou kortikoidy?

Mnohé zaskočí, že se kortikosteroidy (také kortikoidy) přirozeně vyskytují v lidském těle, kde jsou vytvářeny v kůře nadledvin. Nejvýznamnější z nich, kortizol, se účastní řady důležitých fyziologických procesů jako je například metabolismus sacharidů a bílkovin, které jsou součástí normálně fungujícího organismu.

V medicíně se jedná o synteticky vytvořené látky se strukturou podobnou tělu vlastnímu kortizolu.

K čemu jsou kortikoidy určené?

Kortikoidy jsou známé pro své protialergické, protizánětlivé a imunosupresivní účinky. Mají schopnost snižovat zánět v těle, zmírňovat otok a podráždění a jsou používané v mnoha lékařských oborech – při léčbě sezónní alergie, astmatu, kopřivky, ekzému, chronické obstrukční plicní nemoci, onemocnění dnou, při terapii autoimunitních chorob, například nespecifických střevních zánětů či roztroušené sklerózy.

Jak dlouho se užívají?

Některá onemocnění vyžadují dlouhodobou léčbu, zatímco u jiných postačí mnohem kratší doba nebo jednorázová aplikace. Lékař, který má dobrý přehled o celkovém zdravotním stavu pacienta, dokáže stanovit vhodnou dávku a délku užívání. Jakékoliv změny zdravotního stavu, úpravy dávkování nebo vysazení těchto léků proberte nejdříve právě s ním. 

Co je dobré vědět o kortikoidech

S užíváním kortikoidů se pojí řada polopravd a mýtů. Jaké jsou ty nejčastější?

  • Celková versus lokální léčba. Z pohledu místa působení se kortikoidy dělí na lokální a systémové. Lokální kortikoidy jsou určené k místní léčbě, jsou tedy zaměřené na určitou část těla. Vyskytují se v několika lékových formách (krémy, masti, gely, pěny, oční kapky, kapky do uší, inhalátory) a působí v místě aplikace. Systémové kortikoidy jsou určené k celkové léčbě, kdy onemocnění zasahuje více částí těla. Lze je užívat ústy ve formě tablet, injekčně do svalu nebo do žíly. Po užití se dostávají do krevního oběhu a pomáhají celkově.
  • Nežádoucí účinky. Téměř všechny léky mají nějaké nežádoucí účinky. Reakce na léčivé přípravky jsou individuální a tyto účinky se mohou, ale nemusí, v různé míře projevit. Vyšší pravděpodobnost jejich výskytu je při dlouhodobém užívání vysokých dávek léků. Pokud jde o místně podávané kortikoidy, účinné látky jsou zde obsaženy v nízké koncentraci. Jejich benefity užití tak mnohonásobně převyšují negativa.
  • Imunita. Při užívání lokálních kortikoidů není třeba mít strach, že by tyto léky snižovaly imunitu. Naopak. Zanícená sliznice alergika v době květu alergenu vede k porušené funkci slizniční imunity a může vést k častějším respiračním infekcím. Dobře vedená terapie potlačí zánět a slizniční imunita se upravuje a zvyšuje.
  • Růst svalů. Růst svalů je spojovaný s anabolickými steroidy. Kortikosteroidy i anabolické steroidy sice mají ve svém názvu „steroidy”, ale nejsou totéž. Jedná se o jiné molekuly. Kortikosteroidy odvozené od kortizolu nacházejí uplatnění v medicíně a jsou podávány v malých dávkách. Oproti tomu anabolické steroidy jsou založeny na pohlavním hormonu testosteronu a jsou důležité pro vývoj mužských pohlavních orgánů. Ve vysokých dávkách bývají zneužívány sportovci (atlety, kulturisty, zápasníky MMA) a jedinci, kteří usilují o zvětšení a zesílení svalové hmoty a zvýšení sportovního výkonu. V kondičním i vrcholovém sportu jsou považovány za zakázané prostředky. Naopak kortikoidy nezpůsobují růst svalů.
  • Psychické poruchy. Různé psychické poruchy – deprese, nespavost, emoční labilita či agresivita jsou popsané u jedinců užívající kortikoidy systémově (v tabletové či injekčních formách). U místně podávaných léků nebyla jasně prokázaná souvislost.

Lokální kortikoidy a alergie

Lokálně působících kortikoidů a jejich užívání se není třeba obávat. Pokud jde o sezónní alergii, kortikoidy se využívají na alergický zánět a tlumení nepříjemných projevů s ním spojených. Účinná látka rozptýlená do aerosolu se dostává přímo na zanícenou nosní sliznici, kde na ni působí.

Nosní sprej Metsandia je nový volně prodejný léčivý přípravek ve formě aerosolu s obsahem látky ze skupiny kortikoidů (mometason furoát). Má protialergický a protizánětlivý účinek a je určený k léčbě příznaků sezónní alergické rýmy.

Metsandia působí na 5 symptomů alergické rýmy:

  • ucpaný nos,
  • svědění v nose,
  • otok v nose,
  • vodnatou rýmu,
  • kýchání.

Metsandia je volně prodejný lék k vnějšímu užití. Tento přípravek je určený dospělým. Pozorně si přečtěte příbalovou informaci a nepřekračujte doporučené dávkování.

Jednoduché užívání

Lahvičku se suspenzí dobře protřepejte a sejměte kryt, poté 10× stiskněte a pozorujte vystříknutý aerosol, až je vidět rovnoměrně rozptýlený sprej. Léčba se obvykle zahajuje dvěma vstřiky do každé nosní dírky jednou denně. Po zmírnění příznaků je možné snížit dávkování na jeden vstřik do každé nosní dírky jednou denně. Jedna lahvička obsahuje 120 dávek.

Pokud nedojde k dostatečnému zlepšení příznaků do 14 dnů, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Přípravek Metsandia nesmí být užíván souvisle déle než tři měsíce bez dohledu lékaře.

Zdroje a použitá literatura:

  1. SÚKL – Přehled léčiv [online] [cit.26-04-2024]: prehledy.sukl.cz/prehled_leciv.html#/leciva/0253652
  2. Hutyrová B. Inhalační kortikosteroidy v léčbě bronchiálního astmatu – máme se jich bát, nebo být rádi za jejich efekt? Klinická farmakologie a farmacie 2015; 29(3): 105–107.

Gotter A., Collins D. Corticosteroids: uses, types, side effects and interactions [online] [cit.26-04-2024]: www.healthline.com/health/corticosteroids-what-are-they

Aktuální pylový zpravodaj

22. 7. 2024 - 28. 7. 2024

Dominantní alergeny

Shrnutí předchozího období
V uplynulém týdnu jsme v ovzduší registrovali spíše menší množství pylových aeroalergenů. Současn...
Přečíst více
Předpověd na další období
Pro nejbližší období předpokládáme spíše nižší až střední koncentraci vzdušných alergenů, silně z...
Přečíst více

Právě aktivní alergeny

Název Latinsky
Pelyněk (ARTEMISIA L.)
Merlíkovité (CHENOPODIACEAE)
Jitrocel (PLANTAGO L.)

Podobné články

Léky, které zmírní příznaky vaší alergie

Zodac tablety

Trápí vás akutní projevy sezónní nebo celoroční alergické rýmy? Potýkáte se dlouhodobě s nepříjemnou svědivou vyrážkou?

Účinným pomocníkem na zmírnění projevů alergie jsou kapky a tablety Zodac. Tyto léky přináší úlevu v případech, kdy se nemůžeme vyhnout kontaktu s alergenem (pyly stromů, trav a plevelů, roztoči a další). Přípravky Zodac patří do tzv. druhé generace antihistaminik. Případné nežádoucí účinky – ospalost, únava, závrať a bolesti hlavy – bývají mírné. Kapky jsou určené pro dospělé i děti od dvou let, tablety pak pro dospělou populaci a děti od šesti let věku.

Zodac kapky

Trápí vás akutní projevy sezónní nebo celoroční alergické rýmy? Potýkáte se dlouhodobě s nepříjemnou svědivou vyrážkou?

Účinným pomocníkem na zmírnění projevů alergie jsou kapky a tablety Zodac. Tyto léky přináší úlevu v případech, kdy se nemůžeme vyhnout kontaktu s alergenem (pyly stromů, trav a plevelů, roztoči a další). Přípravky Zodac patří do tzv. druhé generace antihistaminik. Případné nežádoucí účinky – ospalost, únava, závrať a bolesti hlavy – bývají mírné. Kapky jsou určené pro dospělé i děti od dvou let, tablety pak pro dospělou populaci a děti od šesti let věku.

Nestibil

Léčivý přípravek Nestibil je určený k léčbě příznaků alergické rýmy a kopřivky neboli svědivé kožní vyrážky.

Nestibil patří mezi nesedativní antihistaminika, tedy protialergické léky bez tlumících nežádoucích účinků ovlivňujících běžné denní činnosti. Účinek léku se projeví rychle po jeho podání a trvá po dobu 24 hodin.

Zenaro

Léčivý přípravek Zenaro je určený alergikům, kteří se potýkají se silnými projevy alergické rýmy anebo kopřivky (otok kůže se zarudnutím a pálením).

Léky ze skupiny tzv. druhé generace antihistaminik poskytují. V případech přetrvávajících obtíží lze tablety Zenaro užívat i dlouhodobě, a to po dobu kontaktu s alergeny (pyly trav, roztoči a další). Tablety jsou určené pro dospělé a děti od šesti let věku.