#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Jak na zvládnutí příznaků jarních alergií

Jak na zvládnutí příznaků jarních alergií

14. 5. 2024 Léčba alergie

Kdo by neměl rád probouzení jara, pučení a kvetení stromů, které jsou krásně barevné a voňavé. Ovšem pokud si toto období spojujete spíše s kýcháním, svěděním očí a posmrkáváním, a tedy patříte mezi nemalé množství alergiků, půvab tohoto jara příliš neoceníte. O tom, který typ pylové alergie je nejčastější a jak lze minimalizovat její příznaky, se dočtete v následujícím textu. Alergická onemocnění jsou celosvětově na vzestupu, a to především ve vyspělých zemích. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zde trpí alergiemi minimálně 30 % obyvatelstva. Nejčastějšími alergeny jsou pyly rostlin, plísně, roztoči, prach, určité potraviny (například mléko, vejce, ryby, sója, lepek, ořechy), včelí jed a mnoho dalších. Navíc alergie mohou být spouštěči astmatu.

Alergie u „nás”

Co se týče České republiky, v roce 2016 mělo každé třetí dítě diagnostikováno (kožním testem nebo pozitivitou protilátek IgE) nějaký typ alergie, nejčastěji se jednalo právě o sezónní pylovou alergickou rýmu způsobenou pyly trav, dále roztoči abříz a bylin, viz graf na obrázku 1

Obr. 1 Pozitivita kožního testu nebo IgE protilátek u alergiků v procentech

Sedm tipů, jak omezit příznaky pylových alergií

Pyly uvolňované stromy během pučení květů na začátku jara zpravidla pozlobí alergiky jako první a pomyslně zahajují dlouhou sezónu alergií. Létu pak dominují kvetoucí trávy a plevele.

Existují určitá režimová opatření, pomocí nichž lze omezit výskyt příznaků alergie. V první řadě je důležité vyhnout se známým spouštěčům nemoci a zkrátit dobu, kdy se jim vystavujeme. Co dále? Přečtěte si sedm tipů, které vám pomohou snáze předcházet příznakům pylové alergie.

  1. Omezte čas strávený venku. V období květu omezte dlouhé procházky po kvetoucích parcích a zahradách. Stejné pravidlo platí také pro větrné dny a rána, kdy se v ovzduší vyskytuje větší množství pylu.
  2. Pusťte se do jarního úklidu. Stejně jako prach, také pyl se hromadí na plochách nábytku, obrazovek, výdeších klimatizace a jiných površích. Nezapomeňte umýt okna a pravidelně otírat prach – spolu s ním se zbavíte i pylu.
  3. Nepouštějte pyl domů. V době, kdy kvetou vám známé alergeny, zavírejte okna doma, v kanceláři i v autě. Po příchodu domů se zouvejte a vklouzněte do čistého oblečení nevystaveného venkovnímu pylu. Větrejte nárazově a intenzivně.
  4. Zamiřte do sprchy. Sprchování a mytí vlasů ve snaze omezit výskyt příznaků alergie je namístě, pokud víte, že v daný den již nepůjdete ven nebo taky večer před ulehnutím. Důkladná sprcha a umytí vlasů odstraní pyl, který se na vašem těle nasbíral během pobytu venku.
  5. Buďte přísní i na domácí mazlíčky. Pyl ulpívá nejen na našem těle a oblečení, ale také na srsti zvířat. Pokud máte psa, venkovní kočku nebo jiného mazlíčka, který pobývá venku, je lepší je také umýt, nebo je alespoň nepustit za vámi na gauč a vyhnout se jejich pobytu v ložnici či přímo v posteli.
  6. Používejte sušičku. Sušení prádla v sušičce je alergikům obecně doporučováno. Obzvláště od jara do podzimu je lepší nenechat prádlo sušit venku, kde na něm ulpívá pyl, a místo toho raději vše vyřešit doma.
  7. Chraňte sebe i celou domácnost. Rádi zahradničíte a vaše zahrádka si na jaře žádá zvláštní péči? Příznaky alergie v době květu alergenu omezíte nošením ochranné obličejové nanoroušky. Ve vnitřních prostorách pak pomáhá ventilátor či zvažte investici do čističky vzduchu s HEPA filtrem. Jedná se o vysoce účinné mechanické filtry, které mají schopnost zachytit širokou škálu nečistot obsažených ve vzduchu včetně pylů a pylových zrn, prachových částic, roztočů, plísní, peří nebo srsti.

Co když nás příznaky přece jen doženou?

Přes sebevětší snahu se u většiny z nás příznaky alergie v průběhu sezóny dříve nebo později projeví. Ideální je poradit se se svým lékařem, který vám doporučí vybrat vhodnou léčbuna míru, obzvláště pokud příznaky přetrvávají nebo si nejste jisti tím, co alergii způsobuje.

Rychlá pomoc v lékárně

Na trhu se vyskytuje široká škála léčivých přípravků určených k symptomatické léčbě sezónní alergie a kopřivky. Převážná většina z nich je na předpis, ovšem existuje také pár volně prodejných léků.

Jedním z nich je nový léčivý přípravek Nestibil v balení po 10 tabletách, který obsahuje látku bilastin ze skupiny antihistaminik. Tablety Nestibil pomáhají při příznacích sezónní i celoroční alergické rýmy – kýchání, svědění v nose, rýma, ucpaný nos, červené nebo slzící oči i při dalších případných projevech. Přípravek je určený také k léčbě svědivé kožní vyrážky (kopřivky). Určený je k vnitřnímu užití.

Nestibil má rychlý nástup účinku, který trvá po dobu 24 hodin, a proto stačí užívat jednu tabletu denně, jednu hodinu před nebo dvě hodiny po jídle či vypití ovocné šťávy. Zapíjí se sklenicí vody.

Méně alergie bez ztráty energie

Jednou z velkých výhod tohoto léčivého přípravku je, že nemá sedativní účinky čili nevede ke ztrátě energie. Tedy neovlivňuje naši schopnost řídit nebo obsluhovat stroje, a to včetně povolání ve vysoké nadmořské výšce včetně letectví.

Účinná látka bilastin se totiž řadí mezi léky ze skupiny tzv. antihistaminik 2. generace, které se vyznačují sníženým sedativním působením – jednoduše řečeno, bilastin neuspává.

Bez laktózy i pro dospívající od 12 let

Tablety neobsahují laktózu, jejich užívání je proto vhodné i pro jedince s laktózovou intolerancí. Přípravek je určený dospělým a dospívajícím od 12 let.

Pozorně čtěte příbalovou informaci. Jestliže příznaky alergie i po podání léku přetrvávají, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Nepodávejte dětem do 12 let. Nepřekračujte doporučené dávkování.

Zdroje a použitá literatura:

  1. Astma a alergie [online] [cit.26-04-2024]: https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/nemoci-a-jejich-prevence/neinfekcni-nemoci/astma-a-alergie/
  2. Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí [online] [cit.26-04-2024]: https://szu.cz/wp-content/uploads/2022/12/Alergie_deti_2016.pdf
  3. SÚKL - Přehled léčiv [online] [cit.26-04-2024]:prehledy.sukl.cz/prehled_leciv.html#/detail-reg/0247773
  4. Neuschlová H. Antihistaminika – jaké druhy známe, jejich účinky, použití. Dostupné na: https://zdravovek.eu/cs/antihistaminika/#Antihistaminika_druhe_generace
  5. Welch T.  Doctor’s Advice: 10 Tips for Spring Allergy Symptoms [online] [cit.26-04-2024]: www.mpcp.com/articles/healthy-lifestyle/doctors-tips-for-spring-allergies/
  6. Podder I., Das A., Ghosh S. et al. Effectiveness, safety, and tolerability of bilastine 20 mg vs levocetirizine 5 mg for the treatment of chronic spontaneous urticaria: A double-blind, parallel group, randomized controlled trial. Dermatologic Therapy 2020; 33 (6): e13946, doi: 10.1111/dth.13946.
  7. Remenyi A., Grosz A., Szabo S. et al. Comparative study of the effect of bilastine and cetirizine on cognitive functions at ground level and at an altitude of 4,000 m simulated in hypobaric chamber: a randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over study. Expert Opinion on Drug Safety 2018; 17 (9): 859–868, doi: 10.1080/14740338.2018.1502268.

Aktuální pylový zpravodaj

22. 7. 2024 - 28. 7. 2024

Dominantní alergeny

Shrnutí předchozího období
V uplynulém týdnu jsme v ovzduší registrovali spíše menší množství pylových aeroalergenů. Současn...
Přečíst více
Předpověd na další období
Pro nejbližší období předpokládáme spíše nižší až střední koncentraci vzdušných alergenů, silně z...
Přečíst více

Právě aktivní alergeny

Název Latinsky
Pelyněk (ARTEMISIA L.)
Merlíkovité (CHENOPODIACEAE)
Jitrocel (PLANTAGO L.)

Podobné články

Léky, které zmírní příznaky vaší alergie

Zodac tablety

Trápí vás akutní projevy sezónní nebo celoroční alergické rýmy? Potýkáte se dlouhodobě s nepříjemnou svědivou vyrážkou?

Účinným pomocníkem na zmírnění projevů alergie jsou kapky a tablety Zodac. Tyto léky přináší úlevu v případech, kdy se nemůžeme vyhnout kontaktu s alergenem (pyly stromů, trav a plevelů, roztoči a další). Přípravky Zodac patří do tzv. druhé generace antihistaminik. Případné nežádoucí účinky – ospalost, únava, závrať a bolesti hlavy – bývají mírné. Kapky jsou určené pro dospělé i děti od dvou let, tablety pak pro dospělou populaci a děti od šesti let věku.

Zodac kapky

Trápí vás akutní projevy sezónní nebo celoroční alergické rýmy? Potýkáte se dlouhodobě s nepříjemnou svědivou vyrážkou?

Účinným pomocníkem na zmírnění projevů alergie jsou kapky a tablety Zodac. Tyto léky přináší úlevu v případech, kdy se nemůžeme vyhnout kontaktu s alergenem (pyly stromů, trav a plevelů, roztoči a další). Přípravky Zodac patří do tzv. druhé generace antihistaminik. Případné nežádoucí účinky – ospalost, únava, závrať a bolesti hlavy – bývají mírné. Kapky jsou určené pro dospělé i děti od dvou let, tablety pak pro dospělou populaci a děti od šesti let věku.

Nestibil

Léčivý přípravek Nestibil je určený k léčbě příznaků alergické rýmy a kopřivky neboli svědivé kožní vyrážky.

Nestibil patří mezi nesedativní antihistaminika, tedy protialergické léky bez tlumících nežádoucích účinků ovlivňujících běžné denní činnosti. Účinek léku se projeví rychle po jeho podání a trvá po dobu 24 hodin.

Zenaro

Léčivý přípravek Zenaro je určený alergikům, kteří se potýkají se silnými projevy alergické rýmy anebo kopřivky (otok kůže se zarudnutím a pálením).

Léky ze skupiny tzv. druhé generace antihistaminik poskytují. V případech přetrvávajících obtíží lze tablety Zenaro užívat i dlouhodobě, a to po dobu kontaktu s alergeny (pyly trav, roztoči a další). Tablety jsou určené pro dospělé a děti od šesti let věku.