#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Léčba alergií – kdy je vhodné navštívit lékaře?

Léčba alergií – kdy je vhodné navštívit lékaře?

1. 11. 2023 Léčba alergie

Celosvětově stále dochází ke zvyšování počtu alergických reakcí, objevují se nové alergeny, prodlužuje se pylová sezóna. Podle odhadů bude do roku 2025 až 50 % obyvatel Evropské unie trpět nějakou formou alergie. Alergická onemocnění jsou proto často označována jako novodobá epidemie. Navzdory tomuto trendu však velká část populace považuje alergie za nepříjemné, ale nezávažné nemoci. Opak je pravdou.

Alergická onemocnění rozhodně nepatří mezi ta banální. Jako u jiných chorob i zde platí, že neléčená nemoc progreduje a objevují se komplikace. Velká část populace spoléhá na samoléčbu či svou alergii neřeší vůbec. Proč je to špatně? Kdy je skutečně nezbytné vyhledat lékaře? 

Alergie je zánětlivé systémové onemocnění. Zánět jakéhokoli původu, který není pod kontrolou, organismus vyčerpává. Zanedbanépak zákonitě vedou k vyšší nemocnosti, a to zejména v zimním období. Poškozené sliznice jsou vstupní branou pro infekci.

Komplikace alergických onemocnění

Nejčastějším projevem alergie je bezesporu alergická rýma. Pro ni je charakteristický pocit ucpaného nosu, vodnatá sekrece a časté kýchání. Při nedostatečné léčbě se však za několik málo let k těmto zdánlivě neškodným obtížím mohou přidat vážné komplikace. Chronicky drážděná sliznice dutiny nosní a dýchacích cest časem vyčerpá své rezervy a dojde k progresi onemocnění. Rýma se častěji komplikuje například tzv. sinusitidou (zánět dutin) či záněty středouší. Vznikají též nosní polypy. Alergický proces však zahrnuje i další příznaky. Lidé trpící nějakou formou alergie často mívají bolesti hlavy, pociťují sníženou výkonnost nebo poruchy koncentrace.

Nejzávažnějším onemocněním ve spojitosti s alergickou rýmou je bronchiální astma. Zánět nosní sliznice postupuje směrem dolů – zatímco alergická rýma postihuje především horní cesty dýchací, astma je onemocněním dolních cest. Nemocní s alergickou rýmou mají 3–4× vyšší riziko vzniku astmatu, což je dáno tím, že upřednostňují dýchání ústy. Do dýchacích cest tak proudí neupravený vzduch s alergizujícími částicemi. Dochází ke dráždění sliznice, které vede ke zvýšení průduškové reaktivity. Typickými příznaky astmatu jsou sípání, pocit tísně na hrudi, dušnost či přetrvávající kašel. Astma však může probíhat nenápadně, kdy si nemocní stěžují pouze na zvýšenou únavu či horší zvládání fyzické zátěže. Při vzplanutí astmatu se typicky objevuje klidová dušnost.

Alergickou rýmu často doprovází i alergická konjunktivitida (zánět očních spojivek), která se projevuje zejména pocitem pálení či řezání v očích a zvýšenou slzivostí. Při neléčené alergii může dojít k přechodu zánětu i na rohovku a k nevratným poškozením zraku.

Atopická dermatitida (atopický ekzém) je dalším možným projevem alergie. Doprovází ho zarudlá, svědivá a šupící se kůže, která snadněji praská. Takto obnažená místa jsou pak vstupní branou pro celou plejádu možných infekcí.

Kdy stačí samoléčba?

„Byl jsem u alergologa a stejně mi napsal jen léky. Ty si můžu koupit sám, příště už tam nepůjdu.“ – I takto může začínat příběh, který vyústí v rozvoj astmatu a nejednoho alergika dožene k lékaři. Tedy i když se tato návštěva lékaře může zdát zbytečná, není. Pravidelné kontroly u alergologa odhalí rozvoj komplikací dříve, než stačí poškodit cílový orgán. Často se jedná o symptomy, které si pacient s alergií málokdy spojuje. Kontroly u jedinců trpících alergickou rýmou by měly zahrnovat i vyšetření tzv. ventilačních parametrů či ORL vyšetření. Součástí návštěvy u specialisty je také edukace pacienta, která se týká zvládání akutních projevů, režimových opatření, užívání léků a případné indikace specifické alergenové imunoterapie.

Tzv. samoléčba je možná v případě, že vás obtíže trápí v řádu dnů až týdnů za rok a zároveň se váš zdravotní stav výrazně nezhoršuje. Neváhejte však v případě jakýchkoli nejistot požádat lékaře o konzultaci.

(vrjo)

Zdroje a použitá literatura: 

https://www.allergycliniclondon.co.uk/untreated-allergies/

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/allergic-rhinitis#complications-of-allergic-rhinitis

https://www.prolekare.cz/tema/lecba-alergie/detail/komplikace-alergicke-rhinitidy-1289

Aktuální pylový zpravodaj

29. 4. 2024 - 5. 5. 2024

Dominantní alergeny

Dub
Shrnutí předchozího období
V uplynulém týdnu se celkové množství pylových alergenů v ovzduší drželo zpočátku na nižší úrovni...
Přečíst více
Předpověd na další období
V tomto týdnu bude v ovzduší až do konce pracovního středně vysoká až vysoká koncentrace pylových...
Přečíst více

Právě aktivní alergeny

Název Latinsky
Dub (QUERCUS L.)
Bříza (BETULA L.)
Ořešák (JUGLANS L.)
Platan (PLATANUS L.)
Vrba (SALIX L.)
Jitrocel (PLANTAGO L.)
Šťovík (RUMEX L. s.l.)

Podobné články

Léky, které zmírní příznaky vaší alergie

Zodac tablety

Trápí vás akutní projevy sezónní nebo celoroční alergické rýmy? Potýkáte se dlouhodobě s nepříjemnou svědivou vyrážkou?

Účinným pomocníkem na zmírnění projevů alergie jsou kapky a tablety Zodac. Tyto léky přináší úlevu v případech, kdy se nemůžeme vyhnout kontaktu s alergenem (pyly stromů, trav a plevelů, roztoči a další). Přípravky Zodac patří do tzv. druhé generace antihistaminik. Případné nežádoucí účinky – ospalost, únava, závrať a bolesti hlavy – bývají mírné. Kapky jsou určené pro dospělé i děti od dvou let, tablety pak pro dospělou populaci a děti od šesti let věku.

Zodac kapky

Trápí vás akutní projevy sezónní nebo celoroční alergické rýmy? Potýkáte se dlouhodobě s nepříjemnou svědivou vyrážkou?

Účinným pomocníkem na zmírnění projevů alergie jsou kapky a tablety Zodac. Tyto léky přináší úlevu v případech, kdy se nemůžeme vyhnout kontaktu s alergenem (pyly stromů, trav a plevelů, roztoči a další). Přípravky Zodac patří do tzv. druhé generace antihistaminik. Případné nežádoucí účinky – ospalost, únava, závrať a bolesti hlavy – bývají mírné. Kapky jsou určené pro dospělé i děti od dvou let, tablety pak pro dospělou populaci a děti od šesti let věku.

Nestibil

Léčivý přípravek Nestibil je určený k léčbě příznaků alergické rýmy a kopřivky neboli svědivé kožní vyrážky.

Nestibil patří mezi nesedativní antihistaminika, tedy protialergické léky bez tlumících nežádoucích účinků ovlivňujících běžné denní činnosti. Účinek léku se projeví rychle po jeho podání a trvá po dobu 24 hodin.

Zenaro

Léčivý přípravek Zenaro je určený alergikům, kteří se potýkají se silnými projevy alergické rýmy anebo kopřivky (otok kůže se zarudnutím a pálením).

Léky ze skupiny tzv. druhé generace antihistaminik poskytují. V případech přetrvávajících obtíží lze tablety Zenaro užívat i dlouhodobě, a to po dobu kontaktu s alergeny (pyly trav, roztoči a další). Tablety jsou určené pro dospělé a děti od šesti let věku.